Роль вимощення у влаштуванні фундаменту при будівництві котеджу

Облаштування фундаменту – один із найголовніших етапів у процесі зведення будівлі. У такому випадку значна роль відводиться вимощенню, яка є нескладним конструктивним елементом, що дозволяє продовжити життя об’єкту. Наприклад, поруч зведено дві будівлі. В одному є вимощення, а в другому – ні. Вже за 20 років останній вимагатиме капітального ремонту з частковим відновленням основи будинку.

Більшість ставить питання, навіщо при будівництві фундаменту будинку потрібна вимощення. Цей елемент є пристроєним до стіни карнизом, який прикриває горизонтальний кут між нею і грунтом або підлогою. Це по суті той же плінтус для підлоги (тільки в даному випадку він буде внутрішнім). Призначення елемента полягає у запобіганні впливу несприятливих факторів. Це безпосередньо пил, волога. В цілому фундамент є основою, а вимощення, у свою чергу, забезпечує його надійність та довговічність. Такий конструктивний елемент виконує такі функції:

захисну – від негативних атмосферних чинників;
запобіжну – використовується як стабілізатор газового режиму в ґрунті навколо основи;
утеплювальну – після облаштування вимощення виключається вплив пучення промерзаючого ґрунту.
Незалежно від обраної технології будівництва фундаменту будинку такий елемент є обов’язковим, якщо як основне завдання стоїть підвищення рівня надійності та довговічності будови. Це гарантія зносостійкості та тривалості експлуатації.

БУДІВНИЦТВО ФУНДАМЕНТУ ПІД КОТЕДЖ – ДЕТАЛЬНО ПРО ФУНКЦІЇ ВІДМОСТКИ
Коли виникають теплові деформації, а усадка будинку та матеріалу відбувається нерівномірно, уникнути зазору між ними просто неможливо. В результаті атмосферні опади потрапляють у щілини, поступово розмиваючи основу. Наявність вимощення дозволяє відводити опади убік по капіляру.

Що стосується другої функції, то коли виконується будівництво фундаменту під котедж, жителі ґрунту можуть завдати шкоди. Через це вода також може проникнути всередину, що спричинить розмиття фундаменту. Але одночасно не можна ґрунту давати задихатися. В іншому випадку утворюється агресивне середовище. Облаштування вимощення дозволить забезпечити ґрунту необхідну кількість корисних елементів.

Також для будівництва фундаментів котеджу негативний вплив має морозне пучення грунту. Цей чинник часто призводить до перекосу всієї будови. За рахунок наявності вимощення створюється пластичний шар грунту, який рівномірно розподіляє бічне тиск.

Загалом такий елемент можна порівняти зі сніговою шубою на озимих сходах. Вимощення не випускає тепло вгору як той же карниз, тільки у зворотному порядку. За несприятливих кліматичних умов може знадобитися додаткове утеплення.

ПРИСТРІЙ ФУНДАМЕНТУ ДЛЯ ДОМУ З ВІДМОСТКОЮ – ЩО МАЄМО В ПІДСУМКУ?
Виходячи з перерахованого вище, будівництво котеджів в Україні має виконуватися в обов’язковому порядку з вимощенням. Однак слід враховувати низку факторів. Це:

Коли здійснюється влаштування фундаменту для будинку, то вимощення має обрамляти основу однією стрічкою без з’єднань і розривів. У разі наявності проміжків негативні чинники призведуть до руйнації. Це може призвести до посиленого послаблення основи споруди, що є найбільш небезпечним.
Категорично не допускається наявність тріщин у вимощенні. Це спричинить такі ж причини, як і в першому випадку.
При влаштуванні стрічкового фундаменту або будь-якого іншого виду основи вимощення заглиблюється більш ніж на ½ глибини розрахункового показника промерзання в цій місцевості. В іншому випадку цей конструктивний елемент не виконуватиме своїх функцій.

Розглядаючи всі особливості будівництва об’єктів найкраще замовити будівництво фундаменту у фахівців. Це дозволить виключити будь-які помилки та неточності, а також забезпечити закладку надійної основи. Так, будівництво приватного будинку, виконаного кваліфікованою бригадою, – гарантія якості, надійності та довговічності.