Бітумна черепиця: технологія укладання своїми руками

Будівельний ринок містить великий вибір покрівельного покриття. І, перш ніж приступити до укладання бітумної черепиці , необхідно підібрати якісний і надійний матеріал.

На що звернути увагу при покупці?
Бітум – основне становить черепиці. Буває модифікованим і окисленим. Останній значно поступається модифікованим за терміном служби і стійкості до низьких і високих температур;
Гранулят – кам’яна присипка. Виготовляється зі сланцю і базальту. Сланцева довгастої форми, а базальтова – кругла. Найбільш оптимальний варіант – базальтова, так як не обсипається під час експлуатації;
Склополотно – від його щільності залежить термін служби покрівель. Щільність повинна бути не менше 100 г / м2;
Форма нарізки – їх зараз велика різноманітність. Найбільш популярна форма бобра, шестикутника і ромба.
Перед придбанням покрівлі потрібно розрахувати кількість матеріалу для монтажу бітумної черепиці своїми руками.

Етапи підготовки до укладання бітумної черепиці

формування підстави
Для цього робимо обрешітку. Це важливий елемент роботи, який сприяє довговічності та цілісності вашого даху. Вона буває суцільна і решітчаста. Для гратчастої обрешітки використовуйте дерево хвойних порід за обсягом 20-30 мм, а для суцільної – вологостійку фанеру або ДСП.

При настилі не забувайте залишати 3-4 міліметра вільних, тоді висихаючи, деревина розшириться і кладка не зіпсується. Для технічно висушеної деревини зазорів не знадобиться. Дерево з допомогою цвяхів і саморізів необхідно кріпити до крокв.

При кроці 90, дошка повинна бути 23 мм, якщо більше – збільшуємо розмір дерева.

вентиляція даху
Для цього робимо коник. Він вирішує проблеми з вентиляцією і укладати його необхідно на ребристий профіль. Для великих площ буде потрібно установка спеціальних вентиляційних пристосувань. Розраховуйте їх кількість враховуючи кут ската і площа даху.

Установка підкладки
У разі пошкодження черепиці, волога не проникне далі підкладки. Укладати слід не менше 40 см від краю. Те ж саме робимо з коником. Проводити монтаж підкладки необхідно просуваючись знизу вгору. Все закріплюємо цвяхами інтервалом в 20 см.

Установка карниза і торцевих частин
На торці потрібно набити металеві планки. Кріпимо їх поверх підкладки для посилення звисів даху. Для цього використовуйте спеціальні покрівельні цвяхи, забиваючи в інтервалі 12 см. Далі встановлюється спеціальна плитка. Знімаємо з неї плівку і щільно клеєм уздовж карниза. Після цього фіксуємо цвяхами.

Особливості монтажу бітумної черепиці і її укладання
Для створення єдиного принта використовуйте черепицю однієї поставки. Починайте установку в центрі карниза рухаючись від низу до верху. Укладайте ряди вертикально. У першому, залишайте зазор 3 см між плиткою карниза і черепицею. Другий обрізайте по центру для перекриття кріплення першого. Краї обробляємо бітумних клеєм. Закріплюємо черепицю цвяхами, при цьому скріплюємо одним два ряди. Кількість необхідних цвяхів залежить від ухилу покрівлі.

Для покриття коника використовуйте гнучку черепицю. Під час укладання робіть зазор на 5-6 см. Всі закріплюйте цвяхами.

Для новачків проблемним буде формувати пристрій примикання. В процесі установки черепиці виникають зазори між предметами, пов’язаними з покрівлі. Для їх усунення на кут зазору забивається рейка трикутної форми. Черепиця заводиться на рейку і частково на предмет примикає до покрівлі. Зверху лягає килим з ендови . Він захистить найбільш вразливі місця даху, знизить навантаження від дощу і снігу, допоможе уникнути протікання і ін. Далі нижню частину труби обкладає бляхою. На цьому етапі монтаж черепиці можна вважати завершеним. В майбутньому при впливі сонячних променів на поверхню даху, зв’язок окремих листів черепиці між собою більше посилиться.