Які покрівельні саморізи вибрати?

Які покрівельні шурупи вибрати?Щоб надійно зафіксувати металочерепицю або профнастил на даху, потрібно використовувати саморізи. І не прості, а… ні, не золоті, а покрівельні.

Розглянемо, які бувають покрівельні шурупи, чим вони відрізняються від інших та як купити саморізи для покрівлі. Також розповімо, як правильно їх вкручувати ― це теж стане в нагоді при монтажі даху.

Відмінності покрівельних саморізів

  1. EPDM-ущільнювач. Це прокладка-кільце з етилен-полімерного каучуку, яка розташована під шайбою. Вона закриває місце кріплення. Завдяки цьому вода не потрапляє у різьбове з’єднання та не викликає іржу. Якісні покрівельні шурупи завжди оснащені каучуковою прокладкою-ущільнювачем, це найбільш характерна їх відмінність.
  2. Шайба з металу, стійкого до іржі (зазвичай це алюміній чи сталь). Вона допомагає розподіляти тиск на матеріал, коли засвердлюють шуруп. Завдяки цьому EPDM-ущільнювач не покривається тріщинами, а на профнастилі або металочерепиці не залишається вм’ятин (звичайно, якщо ви не перетягнули шуруп).
  3. Шестигранна головка. Такий капелюшок зручно і надійно фіксується в насадці шуруповерта.
  4. Полімерне кольорове покриття на головці. Кольорові капелюшки шурупів практично не помітні на покрівлі, якщо правильно підібрати відтінок. Також полімерний шар забезпечує додатковий захист від іржі.
  5. Всебічна оцинковка. Саморіз має бути повністю покритий шаром цинку, який захищає його від іржі. Якщо цинку мало, кріплення може почати іржавіти, а від нього корозія передасться металочерепиці або профнастилу.

Види покрівельних шурупів

Розглянемо, які типи покрівельних шурупів бувають.

Весь кріплення можна розділити на дві великі групи:

  • По дереву.
  • По металу.

Все залежить від матеріалу решетування, в яке їх вкручують.

Саморіз покрівельний по дереву

Це найпоширеніший варіант, так як. під профнастил або металочерепицю, як правило, роблять дерев’яне решетування.

Розміри: 4,8 х28, 4,8 х35, 4,8 х50 (70) мм.

Різьблення: рідкісне. Дерево більш пухке та м’яке, ніж метал. Якщо у кріплення різьблення буде занадто частим, він погано триматиметься, місце кріплення розбовтається і саморіз випаде.

Наконечник: у шурупів метал-дерево невеликий наконечник у вигляді свердла.

Саморіз покрівельний по металу

Таке кріплення використовують на покрівлі досить рідко – це швидше виняток. Зазвичай металеву решітку роблять на каркасних спорудах.

Розміри: 4,8 х19, 5,5 х19, 5,5 х32 мм. Сам шуруп досить короткий.

Різьблення: часте. Це потрібно, щоб саморіз зміг надійно зачепитися за металеву основу.

Наконечник: покрівельні шурупи по металу бувають тільки з великим наконечником-свердлом. Він може бути стандартним або збільшеним (для металевої обрешітки товще 1 мм).

Як правильно вкрутити покрівельні саморізи: 5 правил

Купити шурупи на сайті: https://mir-krepezha.com.ua/ua/shurupi, лише півсправи. Потрібно ще й правильно змонтувати їх.

Ось топ-5 основних правил монтажу:

  1. Вкручуйте кріплення строго під кутом 90°. Саморізи повинні бути перпендикулярні до решетування. В іншому випадку місце з’єднання буде негерметичним, а саме кріплення ненадійним.
  2. Контролюйте швидкість шуруповерту. Кількість обертів не повинна перевищувати 1800 за хвилину, інакше ви не зможете вчасно зупинитися і перетягнете шурупи. Про те, чим це загрожує ― у наступному пункті.
  3. Затягуйте шурупи, поки EPDM-прокладка не «вийде» з-під шайби на 1 мм. Якщо ви перетягнете кріплення, то ущільнювач може тріснути. Отже, місце кріплення не буде герметичним – волога легко потрапить до нього і викличе корозію.
    Якщо саморіз недокручений, місце кріплення також не буде герметичним ― EPDM-прокладка нещільно прилягатиме до поверхні покрівельного матеріалу. Отже, туди може потрапити вода.
  4. Не заощаджуйте на кількості саморізів. Рекомендується використати 6-8 штук на 1 м2. Якщо взяти менше кріплення, дах буде погано зафіксований. Погодні умови змінюються, вітер стає дедалі більше схожим на ураган. Тому так важливо стежити за тим, наскільки надійно зафіксовано покрівлю.
  5. Не робіть попереднє засвердлювання. Ви дарма витратите час і вкотре пошкодите профнастил або металочерепицю. 

Покрівельні шурупи повинні відповідати матеріалу підконструкції. Для дерев’яного решетування використовуйте шурупи по дереву, для сталевого — по металу.

Не забувайте про те, які елементи ви хочете зафіксувати. Для профлиста або металочерепиці вибирайте кріплення коротше (4,8 х28 або 4,8 х35 мм), для додаткових елементів – довше (4,8 х50, 4,8 х70 мм).

Дотримуйтесь простих правил монтажу, щоб легко і правильно засвердлити саморізи.