З чого розпочати будівництво свого будинку

Без перебільшення можна сказати, що початку всієї епопеї будівництва власного будинку лежить складання грамотного технічного завдання (ТЗ) для проектувальників. Перед упорядкуванням ТЗ необхідно, наскільки можна, надати найповніші вихідні дані про наявному ділянці: топографічний план, результати геологічних і гидрогеологических пошуків з характеристиками грунту (від цього залежатиме розташування будинку на ділянці і вид фундаменту).

Крім того, необхідно мати на руках дозвіл на будівництво та перелік можливих вимог у даному населеному пункті: обмеження за поверховістю, висотою паркану, кутом покрівлі. В іншому випадку вам доведеться взяти на себе відповідальність за можливі негативні наслідки, пов’язані з помилками у проектуванні та будівництві.

Визначтеся також, чи входитимуть до проекту конструктивна та інженерна частини. І чим раніше архітектор почне спілкуватися з інженерами-фахівцями, тим швидше ідентичність задуманого проекту і насправді втіленого будинку.

Технічне завдання
У ТЗ мають бути враховані естетичні уподобання замовника, індивідуальні особливості його сім’ї, визначено поверховість, склад приміщень, краще планування, обраний матеріал, вид опалення тощо. Слід обговорити з архітектором всі дрібниці, до способу надання інформації: креслення, тривимірний вигляд, макет.

На першому етапі архітектор надасть ескізи

Подальша ваша співпраця з будівельною компанією триватиме три етапи, які об’єднані назвою «Архітектурні рішення».

На першому етапі архітектор надасть ескізи: два-три варіанти будинку відповідно до концепції, закладеної у ТЗ. Якщо ваше попереднє спілкування пройшло плідно, то один із варіантів має влаштувати. Втім, ви можете на цьому етапі внести якісь зміни, але знову ж таки в межах ТЗ інше – за окремі гроші.

На другому етапі до архітектора підключаться конструктори та інженери (у разі, якщо ви передбачили у ТЗ конструктивну та інженерну частини).

За часом це найзатяжніша частина проекту, зате в ній будуть враховані всі особливості вашого майбутнього будинку.

Архітектор продемонструє плани поверхів, фасади (лицьовий, бічні, дворовий), архітектурні розрізи, план покрівлі. Конструктор надасть креслення фундаментів, перекриттів, планів кладки або каркасу стін, елементів кроквяної конструкції, розрізи фундаменту, будівельні вузли.

Інженери покажуть креслення систем водопостачання та каналізації, електрообладнання, опалення та вентиляції, слаботочних систем (телефон, інтернет, радіо, сигналізація). За кожною системою надаються загальні дані, плани поверхів, схема систем, специфікація обладнання, виробів та матеріалів. Усе це є основою складання кошторису.

Після закінчення всього процесу ви отримуєте на руки готовий проект удома

Проектне рішення
Після закінчення всього процесу ви отримуєте на руки економічно обґрунтоване, з кресленнями та конструкціями, професійно оформлене проектне рішення вашої мрії, за яким ви будуватимете будинок.

Важливо знати: за чинним законодавством, будь-яке будівництво може здійснюватися тільки за наявності затвердженого проекту, який включає пакет документів, що складається з комплекту креслень і пояснювальної записки.