Влаштування мансарди в дачному будинку

Основою каркасу мансарди є крокви. Вони будуть базою для кріплення покрівельних матеріалів та обшивки приміщення євровагонкою зсередини. Найпоширеніші покрівельні матеріали на даний момент це металочерепиця, м’яка покрівля, бітумні листи, фальц, профнастил.

Металочерепиця має привабливий зовнішній вигляд. Вона імітує натуральну черепицю. При цьому монтаж проводиться готовими листами великих габаритів. Середній термін встановлення такої покрівлі – 5-7 днів для будинку 150 кв. Але в неї є й низка недоліків. Гучність під час дощу у металочерепиці відома багатьом. Кріплення її ведеться у западини за основним місцем стоку води. А саморізи, які кріплять листи, мають ущільнювальну шайбу, яка з часом втрачає свої захисні здібності. Волога може потрапити на кроквяні ноги.

М’яка покрівля простіша у укладанні, але дорожча за своєю вартістю. Це пов’язано з монтажем додаткової основи OSB або вологостійкої фанери. Вона менш галаслива, ніж металочерепиця. Але у разі неякісного монтажу, виявити протікання буде складно. Майже абсолютна неможливість її ремонту є значним мінусом.

Мансарда будинку з цілорічним проживанням має бути добре утеплена

Більш доступний та простий матеріал – це бітумні листи. Наприклад, ондулін, який виробляється однойменною французькою фірмою під Ростовом. Він складається із шару скловолокна, просоченого кольоровим бітумом. Основними недоліками є обмеженість розмірів (тільки двометрові листи), кріплення цвяхами (слабка ремонтопридатність), деформація і швидке вицвітання під впливом сонця, менша міцність, ніж у альтернативних варіантів.

Після вибору покрівельного матеріалу можна приступати до його монтажу. Під дахом повинні бути вже встановлені лаги, на які можна класти дошку підлоги. Мансарда будинку з цілорічним проживанням має бути добре утеплена. Для Підмосков’я товщина утеплення повинна становити щонайменше 100 мм.

Після влаштування підлог можна приступати до обшивки стін по кроквах та монтажу фронтонів.