Який будинок краще – одноповерховий або двоповерховий

Чому високі будинки зберігають свою популярність? “Бо це круто”, – відповімо ми. А в тому, що це круто, нас переконали фільми, серіали та рекламні ролики. Там показано, як багаті та красиві люди ефектно спускаються сходами назустріч готовим дивуватися гостям.

До того ж, феодальні забобони теж ніхто не скасовував: у кого вищий будинок, у того й статус вищий. Правило працює в обидва напрямки. Але чи є у вибору на користь дво- чи триповерхових котеджів раціональні причини? Давайте разом розбиратися. Почнемо з того, у яких випадках спеціалісти радять будівництво двоповерхового будинку. По-перше, це доцільно для компактних ділянок площею від 6 до 10 соток. В даному випадку простір потрібно використовувати якомога економніше.

По-друге, перехід на дво- чи трирівневе планування логічний, якщо передбачається звести просторий особняк — не менше 200 кв. м. В одноповерховому виконанні такий будинок обернеться великими витратами на фундамент та покрівлю. Крім того, знадобляться послуги непересічного проектувальника, щоб грамотно розмістити всі приміщення в одній площині, уникаючи появи прохідних кімнат.

Третя причина збільшувати висоту пов’язана з дітьми. Для них верхній поверх може стати відокремленим особистим простором (подібно до будиночка на дереві), а якщо ви виявите належну уяву і незвичайно оформите підйом, то і справжнім атракціоном.

Як показує практика, власники двоповерхових будинків все одно більшу частину часу проводять на нижньому поверсі. Якщо нагорі немає дитячої кімнати, то й приводів підніматися туди небагато — хіба що, зрідка помилуватися околицями, якщо дозволяє рельєф ділянки та ландшафт місцевості. І це вагомий аргумент на користь одноповерхового будівництва.

В одноповерхових будинках немає потреби у сходах. І це велика перевага. Самостійно поставити зручні пологи сходи важко, а замовляти — дорого. Вона займає чимало корисної площі будинку та є джерелом травм. Коли планування дозволяє обійтися без сходів, краще так і зробити. Крім того, її наявність змусить вас побудувати другий санвузол на верхньому поверсі. Причому зробити це потрібно (з міркувань вентиляції) над першим. Для цього у цегляному будинку доведеться заздалегідь викладати вентиляційний канал. Одноповерхова конструкція звільняє від подібного клопоту – буде цілком достатньо вивести через стелю утеплений шланг і вкрити його в короб.

Також не варто забувати, що менша вага одноповерхової коробки дозволяє заощадити і на фундаменті, і на посиленні стін. Їй не потрібне й потужне залізобетонне перекриття, без якого у двоповерховому особняку не обійтися – справа тут не лише у конструктиві, а й у забезпеченні повноцінної звукоізоляції. Нарешті у разі надзвичайних ситуацій евакуацію з одноповерхового будинку організувати набагато легше.

З урахуванням перелічених чинників можна укласти, що з об’єкта площею 100-120 кв. м оптимальним рішенням буде однорівнева конструкція. Завдяки сучасним архітектурним та дизайнерським прийомам, такий будинок виглядатиме не менш круто, ніж дво- або триповерховий.