Як створити терасу в заміському будинку

Сучасні проекти будинків не завжди передбачають наявність таких прибудов, як тераси, веранди, альтанки. При складанні кошторису досить часто від них відмовляються свідомо з метою здешевлення проекту. Поступово, у міру облаштування будинків та ділянок, появи додаткових коштів, власники починають розуміти, що без тераси заміське життя.

позбавлена ​​принади максимального єднання з природою, яку вони мріяли;

не має родзинки, що так вигідно відрізняє комфорт за межами міста від звичного міського;

обмежується будинком та навколишнім ландшафтом, які існують якось відокремлено, тому що немає перехідної та сполучної ланки.
Що таке тераса
Теоретично – це сполучний елемент, який створює гармонію між природою ділянки та внутрішніми приміщеннями будівлі, споруду з власною основою, каркасом, настилом, дахом, поєднане з будинком або окреме від нього.

Практично – це насамперед сполучна ланка для всіх поколінь сім’ї та друзів, просторе місце для найпозитивнішого відпочинку на природі.

Влітку на терасі не так жарко, як у хаті. Тут можна сховатися від палючого сонця, дощу та снігу, залишаючись при цьому на вулиці або майже на вулиці (з урахуванням стін та скління). Де, як не на цій прибудові, повною мірою насолодитися мальовничою природою?

Якою буває тераса
Класичний варіант – піднятий над рівнем землі відкритий, прибудований до будинку (з виходом на територію) або окремо обладнаний майданчик, з огорожею та навісом. Часто на ній розміщують літню кухню, залишають вихід у садок, на територію. Сьогодні такі проекти вибирають досить рідко через малу функціональність прибудови та сезонність використання.

Напівприкрита тераса, що примикає до будинку – більш грамотний та раціональний вибір, розрахований на збільшення корисної площі та вирішення багатьох завдань. Вона має навіс, часто – продовження загального даху будинку, одну-дві стіни. Цей варіант також відноситься до сезонних, але використовується триваліше попереднього, особливо якщо під навісом обладнана майданчик для барбекю.

Клімат Київської області не дозволяє повною мірою насолодитися такими прибудовами в зимовий період, а тому будівництво закритої теплої заскленої тераси під ключ у наші дні значно популярніше. Це вже повноцінне приміщення з широким функціоналом та призначенням. Таку прибудову зазвичай утеплюють, використовують при обладнанні гідроізоляцію, проводять опалення. Вона може примикати до однієї стіни будинку, двох або тягтися по всьому периметру будівлі, мати відповідну кількість виходів із приміщень та на території.
Матеріали для будівництва терас
Оскільки тераса – природне продовження основного будинку, зазвичай під час проектування орієнтуються матеріали самі будинку.

Як правило, при будівництві терас використовують деревину навіть у тому випадку, якщо кам’яний будинок, але при цьому варто віддати перевагу дошці, обробленій спеціальними просоченнями. Екологічності вони не знижують, а ось стійкості додають та продовжують термін служби дереву.

Відмінний вибір – терасна дошка з деревини модрини. Її технічні характеристики покращено на тлі деревини сосни. Вона краще протистоїть біологічним та механічним впливам, і прослужать вам десятки років. Саме її вже понад триста років використовують у будівництві палуб кораблів, причалів та пірсів!

Можна, звичайно, вибрати екзотичні породи дерева, що також стійко ставляться до несприятливих зовнішніх впливів, але все-таки деревина модрини куди доступніша в наших широтах. Крім того, технологія імпрегнації дозволяє на віки захистити деревину від перепаду температур, паразитів, вологості та грибків.
Етапи створення тераси
Створення тераси складається лише з 5 етапів.

Все починається з виїзду фахівця на об’єкт, зняття точних вимірів будинку, ділянки, а також визначення типу ґрунту за потреби.

Після вимірів необхідно приступити до складання технічного завдання – найважливішого етапу, що дозволяє створити терасу з урахуванням особисто вашого смаку та ваших завдань. Технічне завдання складається з конструктивної частини та естетичної.

Для складання конструктивної частини в першу чергу необхідно визначити, для чого ви створюєте терасу: для зберігання чогось, занять спортом, обідів або просто для відпочинку. Потім залежно від типу ґрунту, фундаменту будинку та висоти його цоколя необхідно підібрати конструктивні рішення для: фундаменту тераси, виду обв’язування фундаменту, вузлів з’єднання тераси та будинку. А також здійснити вибір матеріалу та вогнебіозахисту для каркасу.

Естетична частина тераси складається з послідовного вибору настилу, виду цоколя тераси, її форми, типу огорож тощо.