Оптимальний час для зведення фундаменту

Всім відомо, що надійність та міцність, довговічність будівель залежить від сукупності факторів. Однак одним із найважливіших є фактор часу. Важливо вибрати правильний момент для закладання фундаменту, зведення даху та стін, оздоблювальних робіт.
Перед тим, як розпочати будівництво власного будинку або заміського котеджу, виникає низка питань: коли почати влаштування фундаменту для будинку, як спланувати будівельні роботи, коли не потрібно починати будівництво і так далі.
Від відповідей залежить дуже багато: якість всієї споруди, обсяг необхідних коштів, час тощо.

БУДІВНИЦТВО ФУНДАМЕНТУ КОТЕДЖУ
Існує кілька основних етапів будівництва будинків: закупівля матеріалів, влаштування фундаменту будинку, зведення стін, монтаж даху, оздоблювальні роботи.
Будівництво фундаменту є найбільш відповідальним заходом, від якого залежить стійкість майбутньої конструкції. Якщо помилитися під час закладання фундаменту, неправильно спроектувати його або вибрати неоптимальний час, це призведе до перевитрати матеріалів та інших негативних наслідків.
Насамперед необхідно визначитися з типом фундаменту: вибрати монолітний, стрічковий або бетонний.

ТИПИ ФУНДАМЕНТУ

Влаштування бетонних фундаментів на сьогоднішній день користується найбільшою популярністю. Бетон широко затребуваний при закладці монолітного, плитного, правцевого, пальового та інших типів фундаменту. Найбільш поширене влаштування стрічкового фундаменту, або як його ще називають монолітного.
Пристрій монолітного фундаменту передбачає закладку смуг із залізобетону по всьому периметру будівлі, під всі зовнішні та внутрішні стіни. Поперечний переріз при цьому скрізь має бути однаковим. Технологія відрізняється великою витратою матеріалів: потрібно багато опалубки, бетону, обов’язково потрібен кран. Зате в результаті забезпечується максимальний рівень надійності та стійкості.

КОЛИ КРАЩЕ ПОЧИНАТИ ПРИСТРІЙ ФУНДАМЕНТУ ПІД БУДИНОК?
Оптимальною температурою для заливання фундаменту є +10-15 градусів за Цельсієм. Найкраще, якщо погода буде вологою, це забезпечить найкраще «вистоювання».
При виборі часу для укладання фахівці рекомендують враховувати такі нюанси:

Якщо планується зведення цокольного поверху або підвалу, не варто розпочинати роботи під час повені або підйому рівня ґрунтових вод (це березень-квітень). Це може призвести до виникнення низки серйозних проблем у майбутньому: порушення герметичності та цілісності.
Краще перечекати періоди спеки та сильних дощів. У спеку фундамент застигає занадто швидко, що негативно відбивається на міцності всієї конструкції, а рясні опади розмивають щойно затверділу поверхню і руйнують її форму.
Якщо заливати взимку, або коли вже настають перші морози, то з’являться тріщини, які призведуть до руйнування. Крім цього, після розморожування при зведенні стін фундамент може дати сильне усадження.

Таким чином, оптимальним часом для будівництва фундаментів будинку та приватних будинків є осінь. Однак тимчасові межі багато в чому залежать від регіону. У південних районах перші заморозки настають лише на початку грудня, це дає можливість робити укладання аж до кінця листопада. У північних регіонах морози починаються з кінця жовтня-початку листопада. Тому закладку тут краще проводити у вересні-початку жовтня.
Як ви бачите, зведення основи є найбільш відповідальним етапом, краще довірити його професіоналам. Будь-яка помилка у такій важливій справі веде до серйозних проблем.
Компанія «Метроплекс» пропонує проектне будівництво та інші види послуг на найвигідніших умовах. На офіційному сайті будівельної компанії можна знайти всю необхідну інформацію, менеджери в будь-який час раді проконсультувати вас і відповісти на всі питання.