Укладання керамічної плитки: якість та дефекти плиткових робіт

Керамічна плитка на протязі століть є найбільш практичним матеріалом для облицювання стін у санвузлах, кухнях, басейнах. Адже цей матеріал створює красиві, зносостійкі, водовідштовхувальні поверхні, які ще легко чистяться. Нині вітчизняні та зарубіжні виробники пропонують дуже широкий діапазон керамічної плитки. Різне призначення, кольори, розміри, твердість – далеко не повний перелік властивостей сучасної керамічної плитки.

Якісно облицьовані стіни дозволяють повністю реалізувати і естетичні та функціональні властивості плитки. Ту красу плитки, яку ви побачили в магазині, робота майстра переносить у вашу оселю. При користуванні таким приміщенням немає потреби замислюватися про протікання, бризки тощо. Добре облицьована поверхня дозволяє швидко навести чистоту та порядок з мінімальними зусиллями, економно витрачаючи миючі засоби.

Однак, скільки прикрощів зараз і проблем потім приносить погано виконана робота. Навіть дуже гарну і дорогу плитку псує погана робота з її укладання.

Які недоліки в облицювальних роботах зустрічаються найчастіше?

До найпоширенішого шлюбу в роботі плиточника можна віднести такі недоліки.

Основне – невизначеність кількісно-якісних параметрів. У кожного замовника та плиточника своє розуміння, що таке добре та що таке погано. Визначте цю конкретну якість заздалегідь. Для мінімуму візьміть СНиП Ізоляційні та оздоблювальні покриття.

Порожнечі під плиткою. На підлозі плитка в цих місцях розколюється, якщо на це місце наступити, наприклад, підбором, особливо шпилькою. Це не тільки зіпсує вигляд, а може призвести до падіння! Уявіть – впасти в санвузлі, де довкола одна кераміка (іншими словами – каміння). Краще не треба. На стінах плитка у таких місцях не тріскається. Але в порожнечі може проникнути вода. Як кажуть, вода дірочку знайде.

Волога порожнеча під плиткою – сприятливе середовище для плісняви, і навіть для комах. Адже де волого, тепло, темно і є повітря і зароджується життя у різних своїх формах. А нам ці форми життя у санвузлі не потрібні. Це не біохімічна лабораторія!

Нестикування швів при укладанні керамічної плитки. Почав плиточник укладання керамічної плитки з однієї стіни та пішов по колу. Одна стіна, інша. І все гаразд. А от коли доводить укладання до тієї стіни, з якої почав, отримує нестикування швів. Добре, якщо до товщини шва, таку різницю ще можна “припудрити” затіркою. Якщо більше товщини шва, то вже нічим не виправити, хіба що поставити у цей кут чи повісити рушник, халат.

Нехтування сортуванням. Часто виходить так. Йде облицювання поверхонь, які будуть закриті стаціонарними сантехприладами. Наприклад, стіна за мийдодіром, за шафкою чи іншими меблями. А коли починається облицювання стін або укладання плитки на підлогу у відкритих місцях, з’ясовується, що плитки з незначними дефектами (сколами, іншим відтінком та ін. дрібницями) залишилися. Якщо такі плитки укласти під будь-яку стаціонарну шафу в санвузлі, то вони свою функціональну роль виконують на всі сто. А на відкритих місцях така плитка відразу видно і не просто видно, а прямо впадає у вічі. І доводиться цю плитку нести в гараж у запас, а за новою їхати до магазину. Добре, якщо вона ще там залишилася.

Погане підганяння та підрізування плитки під сантехприлади: змішувачі, сушарки для рушників та ін. Якщо таке відбувається – значить плиточник низької кваліфікації. Просто не пощастило. При першому такому недоліку необхідно провести з ним додаткові переговори щодо якості роботи. Якщо це поганий фахівець, тобто. не фахівець, а халтурник, він зазвичай зникає під різними приводами (найчастіше – це важкі сімейні обставини різної тяжкості).

Відхилення по горизонталі є результатом поганої підготовки стін (штукатурки) та відсутності окоміру та схилу у плиточника. Знову халтура: матеріал зіпсований, а за “роботу” плати!

Перепади між плитками на стіні або на підлозі теж говорять про некваліфіковану роботу.

Це найбільш типові недоліки в облицювальних роботах, коли замовник, купивши дорогу плитку, хоче заощадити на роботі, і коли поганий або плиточник-початківець хоче взятися за роботу за низькою ціною. Ще гірше, коли щедрий замовник переплачує шлюбоделу, і дізнається, що у нього зіпсували плитку і матеріал на новосілля від друзів. Це гірше за крадіжку!

Отже, як уникнути викладених страшилок. Та не страшилки це зовсім, коли знаєш, що і як, і це звичайна справа, коли не знаєш.

Найбільш просунуті замовники замовляють дизайн-проект, у якому все розраховано, кожна стіна розмічена, для кожного бордюрника чи декору визначено своє місце. Над плиточником і виконробом стоїть дизайнер з авторським наглядом і не дає їм напороти шлюбу. Якщо дизайнера немає, то тут треба самому за всім стежити і дивитися.